Siirry sisältöön

Yritykset

Yrityksissä energiankäytön hallinta on jatkuvaa toimintaa

Fiksu yritys ei jätä energiankäyttöä sattuman varaan, vaan johtaa sitä kuten muitakin toimintoja. Kun energiatehokkuus on osa yrityksen arkea, kulut pienenevät ja energianhallinta helpottuu. Pienemmät energiakulut parantavat liiketoiminnan tulosta ja yrityksen kilpailukykyä.

Aloita nykytilan selvittämisestä: mihin ja milloin sähköä ja lämpöä kuluu, missä toimipaikoissa, ja paljonko ne maksavat? Käy läpi sähkölaskut, kulutusdata ja varmista, että käytössä on yritykselle sopivin sähkösopimus. 

Mieti myös tavoitteenne: haluatteko vähentää kustannuksia, säästää energiaa vai pienentää päästöjä? Vastuullisuustavoitteiden asettaminen ja niihin pyrkiminen viestii luotettavasta ja hyvin johdetusta organisaatiosta. 

Tarkista, löytyykö paikkoja tehostaa energiankäyttöä. Tuettu energiakatselmus on hyvä tapa kartoittaa kehityskohteet. Ovatko yritykset laitteet ajan tasalla ja energiatehokkaita, ja onko niiden säädöt kohdillaan? Selvitä mahdollisuudet hyödyntää kulutusjoustoa; voiko osan kulutuksesta siirtää yöaikaan, jolloin sähkö on edullisempaa? Tai voiko toiminnan ohjaamisella vähentää sähkönkulutusta silloin, kun sähkön hinta on kalleimmillaan?

Energianhallinnan onnistumisen kannalta on tärkeää nimetä vastuuhenkilö, joka seuraa ja vie asioita eteenpäin. Panosta myös viestintään: opasta henkilöstö ja asiakkaat käyttämään energiaa järkevästi. Jokainen säästetty kilowattitunti ja turhan vedenkäytön välttäminen vaikuttaa.

Lue lisää tuetusta energiakatselmuksesta: LINKKI

Seuraa toimenpiteiden vaikutuksia. Katso, onko kulutus laskenut ja näkyvätkö tavoitellut muutokset myös sähkölaskussa. Pidä kirjaa havainnoista ja kulutustiedoista, ja varmista, että tiedot kulkevat vastuuhenkilöltä johdolle ja työntekijöille asti. Energiankulutuksen säännöllinen raportointi kannattaa nostaa osaksi yrityksen vuosikelloa.

Energianhallinta onkin jatkuvaa toimintaa. Kun ensin on suunniteltu ja toteutettu, tarkistetaan sen jälkeen, millainen vaikutus tehdyillä toimenpiteillä on ollut, ja tarvittaessa korjataan suuntaa. Energianhallinta on jatkuva prosessi, ei kerran tehtävä työ.

  • Lue, miksi energian hallinta kannattaa: LINKKI
  • Lue vinkit energian hallintaan kotona: LINKKI
  • Lue vinkit energian hallintaan omakotitalossa: LINKKI
  • Lue vinkit energian hallintaan taloyhtiössä: LINKKI


Palaa otsikoihin



Lisää vinkkejä

Miten organisaatiot voivat viettää Energiansäästöviikkoa?

Kulutusjousto kannattaa – energiankäytön ajallinen siirtäminen tuo säästöjä yrityksille ja taloyhteisöille

Tehtaiden energiatehokkuus haltuun – oikeat säädöt vähentävät teollisuuden kulutusta