Säästövinkit
Kerrostalokoti

Oman kodin energianhallinta – vinkit pientaloon
Sähkö haukkaa ison osan pientalon asumiskustannuksista, etenkin jos kotia lämmitetään sähköllä. Hyvä sähkösopimus auttaa vähän, mutta suurin säästö syntyy energiatehokkuudesta ja kulutuksen ajoituksesta.
Sähkön hinta vaihtelee päivän mittaan. Jos käytössäsi on pörssi- tai hybridisähkösopimus, voit pienentää sähkölaskua ajoittamalla kulutuksen halvoille tunneille. Vertaamalla omaa arkea ja sähkönkulutusta, opit tunnistamaan säästökohteita ja ajoittamaan kulutusta oikein.
Mieti ainakin näitä:
Lämmitä käyttövesi yöaikaan tai silloin, kun pörssisähkö on halvimmillaan. Varaajassa voi olla sisäänrakennettu ajastin, tai se voidaan kytkeä kuormanohjaukseen, minkä automaatio vastaa käyttöveden lämmityksestä. Huomioi käyttövedelle normaalia kuumempi lämpötila, jos lämmität sitä vain halvimmilla tunneilla.
Sähköinen lattialämmitys varaa lämpöä lattiarakenteisiin. Lämmitä lattiaa yöllä enemmän ja kytke pois päältä päivällä. Termostaatin viikko-ohjelmat mahdollistavat automaattisen ajoituksen. Jotkut termostaatit voidaan kytkeä kuormanohjaukseen, missä termostaatit ohjaavat lämmitystä esimerkiksi pörssisähkön hintojen perusteella.
Sähköpattereiden ohjaus on nopeaa. Niillä voidaan älykkäiden termostaattien avulla reagoida tehokkaasti sähkön hintojen heilahteluihin. Lämpö ei kuitenkaan varaudu, joten talvella lämmitystä ei voi sulkea kokonaan pitkiksi ajoiksi. Uudet termostaatit mahdollistavat myös tasaisen ja energiatehokkaan sisälämpötilan hallinnan.
Monissa lämpöpumpuissa on ajastus- tai pörssisähköohjaus. Näiden avulla voit ajoittaa käytön edullisille tunneille. Säätöominaisuudet kannattaa huomioida jo laitteen hankinnassa, vanhempia lämpöpumppuja on mahdollista yhdistää myös ulkoiseen ohjauspalveluun.
Takan tai tulisijan käytöstä on hyötyä erityisesti silloin, kun ulkona on kylmää ja sähkön hinta korkealla. Puun poltto vähentää sähkön käyttöä lämmityksessä, joten voit joustaa sähkönkulutuksestasi korkeiden sähkönhintojen aikaan oikeaan aikaan sytytetyllä puupesällisellä.
Sähköautoa ei tarvitse ladata heti kotiin tullessa. Laita se lataukseen vasta illalla ennen nukkumaanmenoa tai ajoita lataus edullisille tunneille latauslaitteen omalla ohjauksella.
Astian- ja pyykinpesukoneissa on usein ajastin, jolla saat koneen käynnistymään edullisimpaan aikaan ilman manuaalista ohjausta. Tällöin kannattaa huomioida erilaisten vikatilanteiden mahdollisuus, ja varustaa koneet vuotovahdein.
Jos kotonasi on aurinkopaneelit, ajoita sähkönkulutus niille tunneille, jolloin aurinkopaneelien tuotanto on suurimmillaan. Jos hyödynnät aikaohjausta, huomioi erilaiset aikaohjaukset kesä- ja talvikuukausille. Voit automatisoida haluttujen laitteiden ohjauksen myös invertteriin liitettävillä ratkaisuilla tai dynaamisella kuormanohjauksella.
Näillä muutoksilla voit helposti hallita pientalon kulutusta ja säästää. Ohjattavia laitteita ja ohjaustapoja on monenlaisia! Kaikkea ei tarvitse tehdä heti, vaan voit aloittaa yhdestä tai kahdesta asiasta. Suurimmat säästöt saadaan suurten sähkösyöppöjen, kuten tilojen ja käyttöveden lämmityksestä tai sähköauton lataamisen avulla.
Hyödyntämällä automaatiota ohjaus on tarkempaa, ja pientalon omistaja vapauttaa itsensä sähkönkulutuksen ohjaamisesta, kun automaatio huolehtii sähkönkulutuksen ajoittamisesta. Kun ajoituksesta tulee osa arkea, säästöä syntyy huomaamatta.
- Lue, miksi energian hallinta kannattaa: LINKKI
- Lue vinkit energian hallintaan: LINKKI
- Lue vinkit energian hallintaan taloyhtiössä: LINKKI
- Lue vinkit energian hallintaan pk-yrityksissä: LINKKI