Säästövinkit
Kerrostalokoti
Näillä täsmävinkeillä säästät sähköä kylpyhuoneessa ja saunassa
Suomalainen on tottunut käyttämään vettä huolettomasti, mutta etenkin lämpimän veden tuottamiseen tarvitaan runsaasti energiaa. Kertalämmitteinen sähkökiuas on kodin suuritehoisin sähkölaite.
Vedenkäytön vaikutus sähkölaskuun riippuu asuntotyypistä ja vedenlämmitystavasta. Esimerkiksi kerrostaloasujan vedenkäyttö nostaa koko taloyhtiön energialaskua. Omakotitalossa asuva voi puolestaan pienentää omaa sähkölaskuaan vähentämällä lämpimän veden käyttöä, jos vesi lämmitetään sähköllä.
Kylpyhuoneessa isoimmat veden- ja energiansäästöteot voit tehdä kiinnittämällä huomiota vedenkäyttöösi ja tekemällä arkisia ja pieniä muutoksia tapoihisi. Myös sähkösaunominen näkyy suoraan sähkölaskussa. Sähkönkulutukseen vaikuttavat sekä kiukaan lämmityskerrat että saunomisen kesto ja lämpötila.
Sähkönsäästövinkit saunojalle
Kertalämmitteinen sähkökiuas on kodin ylivoimaisesti suuritehoisin yksittäinen sähkölaite.
Sauno viisaasti. Sauna kannattaa lämmittää yhdellä kertaa koko perheelle. Turhinta tuhlausta on saunan pitäminen lämpimänä tyhjillään.
Saunapäivät syyniin. Saunojan kannattaa tarkkailla sähkön hintaa ja saunoa silloin, kun sähkön hinta on edullisimmillaan. Taloyhtiöissä kannattaa myös tarkistaa saunavuorokäytännöt niin, ettei vuoroja jää käyttämättä.
Ei tappolöylyjä, eikä joka päivä. Laske saunan lämpötilaa: Energiatehokkain saunan lämpötila on 70–80 °C. Saunan lämmittäminen 100 °C:een nostaa sähkönkulutusta 20–30 prosenttia. Lyhennä saunan päällä oloaikaa ja vähennä saunomiskertoja.
Energiatehokkain saunan lämpötila on 70–80 °C.
Sähkönsäästövinkit omakotitalon kylpyhuoneeseen
Sähkönsäästäjän kannattaa peseytyä mahdollisimman fiksusti, sillä hygienian hoitoon kuluu noin 45 prosenttia kaikesta käytetystä vedestä. Jos omakotitaloasuja lämmittää käyttöveden sähköllä, lämpimän veden käytön vähentäminen näkyy myös sähkölaskussa. Myös kerrostaloasujan on hyvä kiinnittää huomiota vedenkäyttöön, sillä se nostaa koko taloyhtiön energialaskua.
Viileät pikasuihkut! Omakotiasuja pääsee pitkälle, kun muistaa suosia viileitä pikasuihkuja. Lämmin vesi on noin kolme kertaa kalliimpaa kuin kylmä vesi, ja viiden minuutin suihku kuluttaa vettä jo 60 litraa.
(Turha) läträys kuriin. Sulje suihku saippuoinnin ajaksi ja hana hampaiden pesun ajaksi. Katso, että lapset eivät jää suihkuun pitkäksi aikaa ja oppivat ripeän peseytymisen taidon. Suosi suihkua ammekylvyn sijaan, sillä kylpy kuluttaa vettä viisi kertaa enemmän kuin suihku. Vähennä myös hiustenpesukertoja, jos mahdollista. Älä lämmitä uima-altaita tai käytä porealtaita.
Tekniikka avuksi. Kylppärin suihkupäät kannattaa vaihtaa vettä säästävään malliin. Energiasäästävän hanan tai suihkupään virtaama on usein 6–8 litraa minuutissa. Kosketusvapaat hanat ja virtaamien rajoittimet auttavat myös säästämään vettä. Tavallisten hanojen paikalle kannattaa harkita myös vedenpaineen säästöstoppareiden asentamista, sillä etenkin lapset saattavat avata hanat aina täysin auki.
Vähemmän tuuletusta. Pitkät suihkut myös kasvattavat kylpyhuoneiden kosteuskuormaa: sen tasaaminen vaatii lämpöä ja tehostettua ilmanvaihtoa, mikä lisää energiankulutusta asuntotyypistä riippumatta.
Kylpyhuoneessa pääset pitkälle, kun muistat nämä kaksi sanaa: viileät pikasuihkut!
Vinkit lämminvesivaraajan käyttöön
Huomioi nämä vinkit, kun lämmität vettä omassa käyttövesivaraajassa kotona tai vapaa-ajan asunnolla:
Varaajan arvot kohdilleen. Jos käytät lämminvesivaraajaa, varmista, että sen asetusarvot ovat kohdallaan – tai kutsu ammattilainen apuun. Asetusarvoksi sopii jatkuvalämmitteiseen noin 55–60 °C ja varauskäyttöiseen tarvitaan korkeampi lämpötila. Vesijohtoverkostossa lämpimän käyttöveden oikea lämpötila on 50–55 °C.
Käytä varaajaa oikein. Älä jätä vettä suositusta viileämmäksi, sillä legionella-bakteerit lisääntyvät matalassa lämpötilassa ja voivat aiheuttaa vakavia infektioita. Jos lämmintä käyttövettä tarvitaan paljon, varaajan jatkuva käyttö voi olla energiatehokkaampi ratkaisu kuin yöaikainen varaus.
Jos käytät lämminvesivaraajaa, varmista, että sen asetusarvot ovat kohdallaan – tai kutsu ammattilainen apuun.
Vinkit seurantaan ja vikojen korjaamiseen
Huomaa vuodot. Pieniinkin vesivuotoihin kannattaa reagoida, koska veden kulutuksen lisäksi niissä piilee suuri vesivahingon riski. Jos hana vuotaa 0,5 desilitraa minuutissa, vettä kuluu turhaan 500 litraa viikossa. Jos valuva vesi on lämmintä, kuluttaa se entistä enemmän energiaa. Ilmoita isännöitsijälle vuodoista tai omakotitalossa korjaa tai vaihda uusiin rikkinäiset vesikalusteet, kuten hanat. Vesivuotojen havaitsemiseen on kehitetty myös niin sanottuja älyvesimittareita, joilla tekniikasta innostuva sähkönsäästäjä saa kuriin piiloon jääneet vesivuodot.
Seuraa kulutusta. Muutokset voi olla helpompi huomata, kun seuraat omaa vedenkulutustasi säännöllisesti. Uusissa ja peruskorjatuissa taloissa vedenkulutusta voi seurata vesilaskulla tai huoneistokohtaisella vesimittarilla.
Vedenkulutuksen seuranta paljastaa myös sen, jos vedenkäyttö kasvaa yllättävästi eikä se johdu käyttäjästä. Syynä voi olla esimerkiksi piilevä vesivuoto. LVI-järjestelmien tarkastus ja säätö vaikuttavat myös vedenkäytön kustannuksiin.