Säästövinkit
Kerrostalokoti
Mikä on hyvä sisälämpötila? Näin asut mukavasti ja terveellisesti ja säästät rahaa
Kodin sisälämpötilaa säätämällä voit säästää tuntuvasti lämmityslaskussa. Miten lämpötilaa kannattaa säätää asumismukavuudesta tinkimättä?
Astetta alempi huonelämpötila kannattaa: kun lasket kotisi sisälämpötilaa, energiankäyttösi ja lämmityslaskusi pienenee. Viisas energiankäyttäjä seuraa kodin lämpötiloja lämpömittarin avulla. Hän myös pitää huolta toimivasta ja riittävästä ilmanvaihdosta, joka on avainasemassa lämmityksen energiatehokkuudessa ja asumisen mukavuudessa.
Mitä sisälämpötilaa alentaessa pitää ottaa huomioon? Tältä sivulta löydät vastauksemme ja vinkkimme usein kysyttyihin kysymyksiin.
Miten lämpötilaa kannattaa säätää talvella?
Aseta astetta alemmas. Energiankulutus vähenee viidellä prosentilla, kun lasket sisälämpötilaa yhdellä asteella. Jatkuvasti käytössä olevissa asuinhuoneissa lämpötilaa kannattaa alentaa yhdellä asteella, muissa huoneissa lämpötilaa voi alentaa reilusti enemmän. Reipas lämpötilan pudotus on paikallaan kaikissa aputiloissa, kuten rappukäytävissä, varastoissa ja autotalleissa. Älä pidä ovia ja ikkunoita ei auki tarpeettomasti, jotta lämpö ei karkaa ulos.
Ulkotilojen lämmitys minimiin. Käytä terassien, parvekkeiden ja viherhuoneiden ulkolämmittimiä mahdollisimman vähän.
Pudota poissaolojen ajaksi. Alenna kodin sisälämpötilaa, kun koti jää tyhjilleen esimerkiksi matkan, mökkiviikonlopun tai jopa työpäivän ajaksi. Lämpötilan pudotuksen voi toteuttaa ajastettujen termostaattien avulla, etäohjatusti tai keskitetysti käyttökytkimestä. Aseta poissaolojen ajaksi koneellinen ilmanvaihto poissaoloasentoon, joka säätää ilmanvaihdon usein minimiteholle. Koneellista ilmanvaihtoa ei pidä sammuttaa kokonaan.
Kohdista säästötoimet pakkasilla oikein. Varaudu pakkaspäivien energian kulutuksen kasvuun laskemalla kodissasi niiden tilojen lämpötilaa, joissa ei oleskella jatkuvasti. Varo lisäksi lämpöhukkaa: vältä tuuletusta, vedä verhot ikkunan eteen ja/tai sulje sälekaihtimet etenkin yöllä, mutta älä peitä pattereita tai niiden termostaatteja verhoilla tai huonekaluilla. Jos kodistasi löytyy tulisija, lämmitä se säännöllisesti ja varaa kuivaa puuta sisälle pakkaspäiviksi.
Kun seuraat kotona aktiivisesti omaa sähkönkulutustasi ja muutat energiankäyttöön liittyviä asumistottumuksiasi, voit vähentää talvikuukausien sähkönkulutusta tutkitusti kymmenen prosenttia.
Miten voin seurata sisälämpötilaa?
Säästä seuraamalla. Sisälämpötilaa voit seurata hankkimalla kodin eri huoneisiin lämpömittarit. Aseta mittari huoneen sisäseinälle. Seuraaminen kannattaa, jos haluat säästää lämmityslaskussa: kun seuraat kotona aktiivisesti omaa sähkönkulutustasi ja muutat energiankäyttöön liittyviä asumistottumuksiasi, voit vähentää talvikuukausien sähkönkulutusta tutkitusti kymmenen prosenttia.
Kun seuraat kotona aktiivisesti omaa sähkönkulutustasi ja muutat energiankäyttöön liittyviä asumistottumuksiasi, voit vähentää talvikuukausien sähkönkulutusta tutkitusti kymmenen prosenttia.
Miten varmistan, että kodissani on mukavaa ja terveellistä asua?
Ilmanvaihto iskussa. Jos haluat sisäilman pysyvän raikkaana, muista pitää ilmanvaihto toimivana. Energiansäästön kannalta tarkista erityisesti säiden kylmetessä, että ilmanvaihdon säädöt ovat kohdallaan. Säädä kylmällä ilmalla ilmanvaihto pienemmälle, jotta se ei viilennä huonelämpötilaa lisää. Muista, ettei ilmanvaihtoa saa koskaan sammuttaa kokonaan.
Täsmävinkit (koneellisesti tehostetulle) painovoimaiselle ilmanvaihdolle:
- Säädä ilmanvaihtoventtiilit pienemmälle talvella – älä kuitenkaan sulje niitä kokonaan! Keväällä venttiilit voi säätää auki kesäasentoon, kun ilmat lämpenevät.
- Puhdista tulo- ja poistoilmaventtiilit ja pese tai vaihda mahdolliset suodattimet vähintään kaksi kertaa vuodessa.
- Puhdista keittiön liesituulettimen suodattimet 3–4 kertaa vuodessa esimerkiksi isompien siivousten yhteydessä.
- Tuuleta vain tarvittaessa ja nopeasti ristivedolla. Älä jätä ikkunaa auki pitkäksi aikaa!
Täsmävinkit koneelliselle ilmanvaihdolle:
- Käytä ilmanvaihtokoneen poissaoloasetusta aina, kun talo on tyhjillään. Hyödynnä lisäksi laitteiston eri tehoja asumistarpeen mukaan.
- Säädä tuloilman jälkilämmitys lämmityskaudella 17° C:een.
- Tarkista lämmityskauden alkaessa, että asetukset ovat talviasennossa.
- Puhdista ilmanvaihtokone ja venttiilit säännöllisesti.
- Vaihda ilmanvaihtokoneen suodattimet 1–2 kertaa vuodessa.
- Imuroi lämmöntalteenottolaitteen kenno vuoden välein ja pese se muutaman vuoden välein.
- Jos kotonasi on käytössä ilmanvaihdon aikaohjaus, ohjelmoi se niin, että ilmanvaihto tehostuu esimerkiksi tyypilliseen ruoanlaittoaikaan. Vähennä ilmanvaihtoa puolestaan silloin, kun kotona ei tavallisesti olla.
- Tutustu laitteen valmistajan käyttöoppaaseen ja pyydä tarvittaessa ammattilainen apuun.
Veto kuriin. Tiiviit ikkunat parantavat asumisviihtyvyyttä ja säästävät energiaa. Ikkunoiden tiivisteiden kunto kannattaa tarkistaa vuosittain. Ajoita tarkastus mielellään talviaikaan ja korjaukset kesään. Tiivistämällä ikkunat oikein vältät myös kosteusvaurioita ikkunoiden puuosissa. Tiivistämisen voit tehdä itse.
Vaihda tiiviste, kun:
- se repsottaa tai on liian ohut, eikä litisty lainkaan
- se ei ole kimmoisa
- ikkunan puuosissa on kosteusvaurioita
- pystyt työntämään luottokortin ikkunalasien ja ikkunalistojen väliin
- ikkunan läheisyydessä tuntuu selkeää vetoa.
Tarkista erityisesti säiden kylmetessä, että ilmanvaihdon säädöt ovat kohdallaan.
Muista nämä luvut suositelluista sisälämpötiloista:
- oleskelutilat 20–21 °C
- makuuhuoneet 18–20 °C
- tuulikaapit ja porrashuoneet 15–18 °C
- varastot 12 °C
- autotallit 5 °C
- kylpyhuoneet 22–23 °C