Siirry sisältöön

Kerrostalokoti

Lämmitätkö omakotitalosi tai vapaa-ajan asuntosi sähköllä? Tarkalla käytöllä voit pienentää sähkölaskuasi reilusti

Sähkölämmitteisessä omakotitalossa asuva voi vaikuttaa merkittävästi kotinsa sähkönkulutukseen. Lämmityskulujen pienentäminen ei vaadi remontteja – erilaisilla säädöillä ja tukilämmitysmuodoilla pääset pitkälle!

Sähkölämmityksen tehostaminen tarkoittaa keinoja, joilla vähennetään sähkölämmitteisen kodin sähkönkulutusta ja pienennetään lämmityksen kustannuksia. Tehostaa voi monella tavalla, mutta se kannattaa tehdä suunnitelmallisesti, sillä toimien toteuttamisjärjestys vaikuttaa niistä saatavaan säästöön. Omakotitalon sähkönkulutukseen ja laitteiden käyttöön vaikuttavat talon ikä, koko ja kunto, lämmitysjärjestelmän ikä, lämmityksen ohjausjärjestelmä ja mahdollinen automatiikka.

Olemme koonneet tälle sivulle vinkkejä siitä, miten erilaisia sähkölämmitysjärjestelmiä voi tehostaa. Mukana on myös täsmävinkkejä ilmalämpöpumpun ja tulisijan käyttöön sekä siihen, miten kesämökin talvitauko kannattaa huomioida.

Säästökeinot sähkölämmitykseen

Käytä sähköpattereita ja -laitteita säästeliäästi. Jos talossasi on ilmalämpöpumppu, lämmitä talosi ensisijaisesti sillä. Jos ilmalämpöpumppua ei ole, harkitse sen hankkimista. Jos talossasi on tulisija, hyödynnä myös sitä lämmityksessä. Polta kuivaa ja puhdasta puuta.

Säädä ja seuraa. Kaikkien omakotitalon huoneiden ja tilojen ei tarvitse olla yhtä lämpimiä, vaan lämpötiloja kannattaa säätää huonekohtaisesti ja seurata huoneiden omista lämpömittareista. Lämpötilojen säätöön saa tarkkuutta, kun hankkii tarkemmat termostaatit, joissa on aikaohjausmahdollisuus. Tsekkaa myös, että kotisi ilmanvaihto on säädetty oikein ja toimii kuten pitää sekä mahdollisen käyttövesivaraajan lämpötila on asetettu 55–60 asteeseen. Kun talon remontointi tulee ajankohtaiseksi, paranna samalla sen lämpöeristystä ja rakennuksen tiiviyttä.

Tarkkuutta etenkin kovilla pakkasilla. Lämmityksen tarkka käyttö on erityisen tärkeää silloin, kun sähkön kulutus ja tarve kasvaa. Laske pakkasilla huonelämpötilaa niissä tiloissa, joissa ei oleskella, säädä ilmanvaihto pienemmälle ja varo lämpöhukkaa. Muista sammuttaa ilmalämpöpumppu, jos ulkolämpötila laskee laitteen toiminta-alueen ulkopuolelle. Käytä lisälämmönlähteenä varaavaa tulisijaa, jos mahdollista.

Alenna ja keskitä. Alenna omakotitalosi sisälämpötilaa aina poissaolojen aikana. Kotona/poissa-kytkin tai kodinohjausjärjestelmä helpottaa poissaolosäätöjen tekoa keskitetysti. 

Pidä laitteet ajan tasalla. Uudet termostaatit säätävät tarkemmin ja tasaisemmin lämmitystä. Sähköpattereiden ja termostaattien uusinta kannattaa, jos patterit ja termostaatit ovat yli 20 vuotta vanhoja. Aikaohjaus termostaateissa tuo lisää säätömahdollisuuksia. Myös lattiatermostaattien uusiminen kannattaa.

Jos patterit ja termostaatit ovat yli 20 vuotta vanhoja, ne kannattaa uusia.

Huomioi vesikiertoisessa sähkölämmityksessä

Tarkista ja uusi. Tarkista, että lämmitysvesivaraajan ja lämmitysverkoston säädöt ovat kunnossa. Huolehdi lisäksi ammattilaisen avustuksella, että vesipatteriverkostossa on sopiva virtausnopeus, ei ylimääräistä ilmaa ja että kiertävä vesi on mahdollisimman haaleaa. Uusimalla vanhan kiertovesipumpun ja patteritermostaatit sekä huonosti eristetyn varaajan parannat vesikiertoisen sähkölämmityksen energiatehokkuutta ja vältät lämpöhukkaa.

Harkitse vaihtoa. Saat tehostettua vesikiertoista lämmitystä, jos vaihdat lämmitysmuodon maa- tai ilma-vesilämpöpumppuun, puu- tai pellettikattilaan tai kaukolämpöön.

Ilmalämpöpumppu ja tulisija sähkölämmityksen tukena

Hyödy ilmalämpöpumpusta. Ilmalämpöpumppu on järkevä investointi: oikein käytettynä se säästää jopa 30 prosenttia kokonaisenergiankulutuksesta sähkölämmitteisissä taloissa. Jos omakotitalossasi on ilmalämpöpumppu, varmista, että sitä käytetään ennen muita lämmitysjärjestelmiä. Jos talosi varsinainen lämmitysjärjestelmä on päällä samaan aikaan, päälämmitys kannattaa asettaa 3–4 astetta ilmalämpöpumpun asetusarvoa matalammalle (esimerkiksi patteritermostaatit 16–18 °C ja lämpöpumppu 21 °C).

Puhdista säännöllisesti ja viilennä poissaolojen ajaksi. Puhdista ilmalämpöpumpun sisäyksikön suodattimet säännöllisesti, mieluiten kerran kuukaudessa. Ulkoyksikköä puolestaan kannattaa tarkkailla etenkin talvella – puhdista siihen kertyvä lumi ja jää varovasti. Kun koti jää tyhjilleen, kaikkien lämmitysmuotojen lämpötila-asetuksia on hyvä alentaa. Ilmalämpöpumpun suuren puhallintehon avulla kodin lämpötilan saa nostettua nopeasti, kun kotiin taas palaa.

Vähennä lämmityskuluja puulämmityksellä. Puulämmitys voi kattaa yli kolmasosan lämmitystarpeesta, kun käytät sopivan kokoista varaavaa tulisijaa oikein. Erityisesti sähkölämmittäjä hyötyy säännöllisestä puun pienpoltosta, sillä suoran sähkölämmityksen termostaatit reagoivat nopeasti muihin lämmönlähteisiin.

Polta puhtaasti ja tehokkaasti. Käytä puulämmitykseen vain kuivaa ja puhdasta puuta. Märkä, maalattu tai kyllästetty puu ja roskat eivät kuulu tulisijaan. Ennen kuin sytytät takkaan tai uuniin tulen, varmista, ettei ilmalämpöpumpussa ole automaattinen viilennystoiminto päällä. Alenna myös varsinaisen lämmitysjärjestelmän lämpötilaa. Varaavan tulisijan lämpö leviää taloon tasaisesti, kun avaat kaikkien huoneiden ovet.

Ilmalämpöpumppu on järkevä investointi ja oikein käytettynä säästää jopa 30 prosenttia kokonaisenergiankulutuksesta.

Kesämökin omistaja, muista nämä:

  • Tarvitseeko sekä kotia että kakkoskotia pitää jatkuvasti käyttövalmiina? Energiansäästön kannalta kakkoskodin lämmitys kannattaa laskea niin alas kuin mahdollista. Jokainen aste alemmas pienentää mökin lämmityskuluja viisi prosenttia.
  • Vältät vesivahingot, kun suojaat vesikalusteet ja -putket jäätymiseltä. Käytä pakkasvahtia tai sulanapitokaapelia suojaamaan herkästi jäätyvät paikat, kuten vesiputkiston läpiviennit ulkoseinän tai lattian tuntumassa. Pidemmän talvitauon ajaksi kannattaa sulkea vedentulo päähanasta ja tyhjentää putket huolellisesti.
  • Tyhjillään olevan mökin ilmanvaihdon tehoa voi laskea. Koneellista ilmanvaihtoa ei kuitenkaan saa sammuttaa tai estää kokonaan.
  • Tyhjennä, puhdista ja sammuta jääkaappi ja pakastin talvitauon ajaksi. Sammuta kaikki muutkin sähkölaitteet ja irrota töpselit seinästä.
  • Kuivanapitolämmitys on hyvä vaihtoehto lämmitykseen, kun mökissä ei ole vesijärjestelmää tai se on tyhjennetty.



Palaa otsikoihin



Lisää vinkkejä

Energiaälyä joka kotiin – Energiansäästöviikon tietoisku

Säästä rahaa ajoittamalla sähkönkäyttöäsi – energiankäytön uusi aika on täällä

Viisi kysymystä ja vastausta energiansäästöstä – miksi säästeliäs sähkönkäyttö kannattaa?