Säästövinkit
Kerrostalokoti

Hallitse energiasi!
Jokaisella meistä on mahdollisuus ottaa oma energiankäyttönsä haltuun. Alkuun pääset, kun tunnet kotisi ja laitteesi, ymmärrät mihin energiaa kuluu ja kuinka käyttötavat vaikuttavat siihen. Silloin voit ajoittaa tai automaatiolla ohjata sähkönkäyttöä hinnan mukaan. Pienillä muutoksilla jokainen meistä voi hallita omaa energiaansa entistä tehokkaammin.
Näillä neljällä askeleella sinustakin voi tulla oman energiasi hallitsija! Tarkista alta, millä askeleella sinä olet?
1. ASKEL: Tunne oma energiankulutuksesi
Ensimmäinen askel oman energian hallintaan on energiankulutuksen selvittäminen. Kulutusseurannan avulla saat hyödyllistä tietoa energiankäytön jakaantumisesta ja ajallisista vaihteluista. Kun tunnet oman kotisi kulutuskohteet ja kulutuksen määrän, voit seurata energiansäästötoimiesi tehoa ja ohjata kulutusta vaikuttavasti.
Seurantatiedot omaan puhelimeen. Useimmat energiayhtiöt tarjoavat asiakkailleen verkkopalvelun ja sovelluksen, josta sähkönkulutusta on helppo seurata viikon, päivän, tunnin tai jopa 15 minuutin tarkkuudella. Kaikkien yhtiöiden asiakkaat voivat tehdä seurantaa Fingridin Datahubista tai omissa sähkölaskuissa ilmoitettujen kulutustietojen perusteella.
Kulutus haltuun vuosi-, kuukausi- ja vuorokausitasolla. Vähintä, mitä kiinteistön omistajana tai asukkaana voit tehdä, on seurata sähkön, lämmön ja veden kulutusta vuositasolla. Silloin näet, miten kulutus muuttuu pitkällä aikavälillä ja eri vuodenaikoina. Tutkimalla viikko- ja päiväkohtaisia tietoja opit ymmärtämään milloin käytät sähköä eniten, ja minkä sähkölaitteiden käytöstä kulutus aiheutuu.
2. ASKEL: Tiedosta sähkön hinnan vaihtelut
Sähkön hinta määrittyy sähkön tuotannon ja kulutuksen perusteella. Suomen sähköntuotanto perustuu yhä enemmän säästä riippuvaiseen tuuli- ja aurinkovoimaan, mikä kasvattaa sähkön tuotannon vaihteluja ja vaikuttaa sähkön hintaan. Sähkön hinta pysyy kohtuullisempana, kun kulutus ajoittuu hetkiin, jolloin sähköä on paljon tarjolla.
Suomi käyttää sähköä eniten aamuisin ja iltaisin. Sähköä kuluu usein eniten arkipäivisin aamuisin ja iltaisin, ja kulutuspiikkien aikaan sähkö onkin kalleimmillaan. Usein taas öisin, keskellä päivää ja viikonloppuisin sähköä kuluu vähemmän, jolloin se on halvempaa.
Pakkasilla energiaa kuluu enemmän. Talven pitkät kylmät ja tuulettomat jaksot voivat nostaa sähkön hintaa. Kovilla pakkasilla energiankäyttö kasvaa, kun lämmitystä tarvitaan enemmän. Siksi energiaa kannattaa pitkittyvillä pakkaskausilla käyttää erityisen järkevästi ja siirtää osa kulutuksesta ajankohtaan, jolloin sähköä on varmemmin tarjolla.
Kulutuspiikkien välttämisellä on vaikutus koko sähköverkkoon. Kun sähkönkäyttäjät ohjaavat sähkönkulutustaan kulutuspiikkien ulkopuolelle, sähköverkon vahvistustarve vähenee. Kulutuspiikkien vähentäminen vaikuttaa myös tulevien sähkösopimusten hintaan, jos riittävän moni on valmis joustamaan kulutustaan.
3. ASKEL: Päätä, mitä ajoitat – ja miten
Taloudestaan tarkka seuraa sähkön hintaa ja ohjaa mahdollisimman paljon kulutustaan niihin hetkiin, jolloin sähkö on edullisimmillaan. Valitsemalla pörssisähkön tai muun kulutusvaikutuksen sisältävän sähkösopimuksen sekä hyödyntämällä automaattista kulutuksen ohjausta varmistat taloudellisen sähkön käytön.
Sähkönkäyttöä voidaan ajoittaa monella tapaa. Erilaisissa kodeissa, taloyhtiöissä ja yrityksissä keinot sähkönkäytön ajoittamiseen vaihtelevat. Yksinkertaisimmillaan laitteet käynnistetään tai ajastetaan päälle haluttuun aikaan. Taloteknisiä järjestelmiä kannattaa kuitenkin ohjata olemassa olevien ohjauskeinojen ja automaation avulla.
Isompi kulutus, isommat säästöt ajoituksella. Mitä enemmän sähköä kuluu, sitä varmemmin saat taloudellista etua ajoittamisesta. Erityisen kannattavaa on ohjata kodin ja käyttöveden lämmitystä sekä sähköauton latausta. Pienempiä säästöjä kertyy sähkökiukaan, uunin tai mukavuuslattialämmityksen käytön ajoittamisesta. Asuinkerrostaloissa ja palvelukiinteistöissä taloteknisten järjestelmien säätö ja ohjaus on suunniteltava huolellisesti tilojen käyttöajat ja toiminta huomioiden. Oikeilla säädöillä kaiken voi tehdä asumis- ja käyttömukavuudesta tinkimättä.
4. ASKEL: Lisää älyä ajoitukseen
Rakennuksen älykkäät ratkaisut vapauttavat sinut ajoittamisesta, sillä ne hoitavat sen puolestasi. Ajoittamisesta tulee älykästä ja vaivatonta, kun hyödynnät laitteiden sisäänrakennettua ajastusta, lisäät laite- tai järjestelmäkohtaisia ohjauksia tai otat käyttöön useampia järjestelmiä yhteensovittavan automaation.
Pientalossa kotiautomaatiolla kokonaisuus haltuun ja säästöt talteen. Täydennä olemassa olevat kodin järjestelmät älykkäällä ohjauksella tai automatiikalla. Sähkölaitteiden tai -lämmityksen ohjausta voi toteuttaa laitteiden sisäisellä älyohjauksella, asennettavalla releellä tai älykkäällä termostaatilla, sähköverkkoyhtiön palveluna tai liittämällä järjestelmän etäyhteydellä ulkopuolisen palveluun. Jos käytössäsi on aurinkopaneelit, ohjaa omaa aurinkosähköä laitteiden käyttöön keväästä syksyyn. Kun aurinkosähkön tuotanto vähenee talveksi, kytke päälle ostosähkön hintaan perustuvat ohjaukset.
Lue lisää vinkkejä pientalon sähkönkäytön ajoittamiseen ja ohjaamiseen täältä.
Taloyhtiöissä ajoittaminen tuo säästöjä myös asukkaille. Taloyhtiöissä moderneilla automaatiojärjestelmillä ja niihin liitetyillä älykkäillä ratkaisuilla on mahdollista toteuttaa lämmityksen, ilmanvaihdon, jäähdytyksen, valaistuksen ja sähköauton latauspisteiden tarpeenmukainen ja turvallinen ohjaus. Kaukolämmön ja sähkön hetkellinen tehontarpeen alentaminen ajoittamalla kulutusta eri hetkiin automaation avulla leikkaa kulutushuippuja, mikä pienentää kustannuksia.
Lue lisää vinkkejä taloyhtiöiden kulutuksen ajoittamiseen ja ohjaamiseen täältä.
Palvelu- ja liikekiinteistöissä käyttötarve määrittää automaation mahdollisuudet. Toimistoissa ja palvelukiinteistöissä joustavia kulutuskohteita ovat taloteknisten lämmitys- ja jäähdytysjärjestelmien ohella esimerkiksi valaistus, kylmäkalusteet ja ilmastointi. Automaation avulla eri laitteiden kulutusta voidaan ohjata käyttäjätarpeet huomioiden halvoille sähkön hinnan hetkille sekä tarpeenmukaistaa energiankulutusta. Jos käytössä on suuritehoisia tuotantolaitteita, käytön ajoittamisella tai lyhytaikaisella keskeyttämisellä voi saavuttaa hyviä säästöjä. Automaatioon perustuvat ohjausratkaisut on suunniteltava kohdekohtaisesti, jotta tilojen käyttäjille tai prosesseille ei aiheudu haittaa.
Lue lisää vinkkejä palvelu- ja liikekiinteistöjen ajoittamiseen ja ohjaamiseen täältä.
- Lue, miksi energian hallinta kannattaa: LINKKI