Miksi ryhtyisin somettomalle?

Muistatko vielä aikaa, jolloin päiväämme ei rytmittänyt sosiaalinen media, sähköinen uutisvirta ja jatkuva läsnäolo tietoverkoissa?

Siihen ei ole paluuta, mutta voisi olla fiksua arvioida tapaamme käyttää älypuhelinta, tablettia ja tietokoneita. Ihan itse, oma-aloitteisesti. Kotona ja töissä - ja liikenteessäkin, koska kännykkä tai tabletti on niin monen työmatkalaisenkin kaverina.

Kodin elektroniikalla ei ole energiamerkintää, joka auttaisi tekemään energiatehokkaita laitehankintoja. Valmistusta ohjaavat ekosuunnitteluvaatimukset, joten yksittäisten laitteiden energiatehokkuus on parantunut. Hyvän kehityksen hyödyt valitettavasti hupenevat yhä ahkeramman käytön sekä laitekannan kasvun myötä.

Eikä tässä vielä kaikki. Sen lisäksi, että sähköä käytetään laitteiden lataamiseen kotona, energiaa ja materiaaleja kuluu huomattavia määriä muun muassa sähköisten palvelujen ja sisällön tuottamiseen, palvelinkeskusten ylläpitoon ja tiedonsiirtoon. Tätä osuutta et näe sähkölaskussasi, mutta yhtä kaikki se lisää kuormitusta.

Energiansäästöviikon #someton-kampanja herättelee suomalaisia miettimään omia sosiaalisen median ja digitaalisten palvelujen käyttötottumuksia. Hillitään yhdessä energiasyöppöä.

Pienistä puroista kertyy vuolas virta. Vaikka viikko #somettomalla ei ole pysyvä muutos, voit kuitenkin yhdessä muiden kanssa omaksua some-käyttötavat, jotka vaikuttavat pitkällä tähtäimellä: vähemmän energiankulutusta, luonnonvarojen käyttö säästeliäästi kierrättämällä, enemmän aikaa läsnäoloon.

#someton on siellä, missä käyttäjätkin

Energiansäästöviikon #someton leviää 1.9.2015 alkaen sosiaalisen median kanavissa - melkoinen paradoksi, eikö vaan? Mutta siellä me suomalaiset olemme, ja sitä kautta useimmat teistä tavoitamme.

Ota haaste vastaan. Tee oma luopauksesi ja osallistu #someton-kampanjasivullamme. Testaa, miltä tuntuu olla yksi viikko ilman somea - tai edes rajulla paastolla!


Toimintavinkkejä #somettomalle

Hanki vain tarpeeseen ja kierrätä oikein. Luonnonvarojen ehtymisen ja ympäristökuormituksen kannalta tämä on ensisijaisen tärkeää! Mieti jokaisen laitteen kohdalla, tarvitsetko sitä. Punnitse myös laitteiden käyttöikää, kannattaako esimerkiksi älypuhelinta vaihtaa vain vaihtamisen ilosta? Huolehdi aina vanha, käytöstä poistettu laite asianmukaiseen kierrätykseen. Lisätietoja sähkö- ja elektroniikkaromun kierrätyksestä ja keräyspisteistä: www.kierratys.info.

Jaa ja käytä sisältöjä ajatuksen kanssa. Oletpa sitten uutisfriikki tai kissaintoilija, huomioi, että tiedon siirron määrä vaikuttaa digitaalisten palvelujen energiankulutukseen. Raskas tietosisältö, kuten video, kuormittaa enemmän kuin pelkkä tekstipostaus.

Kirjaudu ulos jatkuvasti päällä olevista sovelluksista selailun päätyttyä. Monet sovellukset ovat jatkuvasti palvelinyhteydessä, vaikka tarvetta ei olisikaan. #someton kirjautuu palveluihin vain tarpeen mukaan ja kirjautuu ulos käytön päätyttyä.

Sulje laitteet, kun et käytä niitä. Tarvitseeko verkkopäätelaitteen (tutummin ”modeemi”) olla päällä silloin, kun et ole kotona tai nukut? Jos kaikki suomalaiset sulkisivat verkkopäätelaitteensa kotona 8 tunniksi vuorokaudessa, sähköä säästyisi noin 1800 sähkölämmitteisen omakotitalon vuosikulutuksen verran.

Digitaalisuus on mahdollisuus. Iloitse ja hyödy somen ja digitaalisten sovellusten tarjoamista mahdollisuuksista säästää muussa energiankulutuksessa. Etäneuvottelu on erittäin energiatehokas ja samalla aikaa säästävä tapa palaveerata, ja verkossa yhteydenpito kaukana asuviin läheisiin on helppoa ja edullisempaakin kuin matkustelu. Kannustamme kaikesta huolimatta myös ihka oikeaan vuorovaikutukseen, kasvokkain ja sataprosenttisesti läsnä aina mahdollisuuksien mukaan!

someton-logobanneri-esv1


Tiesitkö tämän?

1. Kodin elektroniikka ja viihdelaitteet kuluttavat enemmän sähköä kuin ruoan säilytys.

2. Elektroniikkalaitteiden energiatehokkuuden paraneminen ei näy sähkölaskussa, koska laitteiden määrä ja käyttö lisääntyvät.

3. Videoiden katselu ja jakaminen kuormittavat enemmän kuin tekstipäivitykset.

#someton-bannerit

Lataa tästä #someton-banneri verkkosivuillenne tai intraan. Linkkiosoite on http://www.energiansaastoviikko.fi/osallistu/someton

Someton_banneri_lev500px

Ladattavat tiedostot:

#SOMETON-toimintabannerit

Lataa ja jaa #SOMETON-toimintabannerit.

FB-vinkkikortti_miksi someton_web
FB-vinkkikortit1_hanki_web
FB-vinkkikortit2_jaa_web
FB-vinkkikortit3_sulje sovellukset_web
FB-vinkkikortit4_sulje laitteet_web
FB-vinkkikortit5_digitaalisuus on mahd_webMotiva Oy • PL 489, 00101 HELSINKI • Puhelin 09 6122 5000 • WWW.MOTIVA.FI • Copyright Motiva Oy