Motiva on järjestänyt energiansäästöviikon vuodesta 1997

Viikon vinkit


Lauantain vinkki


Mitä ruokaa tänään laitettaisiin?

Liian harvoin tulemme ajatelleeksi, että ruoantuotanto, sen jakelu, säilytys, jalostaminen ja lopulta lautaselle päätyminen vaativat valtavat määrät työtä ja energiaa sekä tuottavat paljon päästöjä.

Tällä hetkellä jopa kolmannes tuottamistamme päästöistä – asumisen ja liikkumisen jälkeen – on peräisin tuosta valtavasta ja monimutkaisesta ruokaketjusta. Vaikka ruokaketju itsessään on useimmalle meistä iso tuntematon, jonka kiemuroista ei helpolla pääse selville, emme kuitenkaan voi sulkea silmiä siltä tosiasialta, että me kannamme syömäkelpoista ruokaa roskikseen. Jokainen meistä voi katsoa jääkaappiin (tai peiliin) ja miettiä, miten voisi toimia toisin.

Mitä voisimme tehdä, ettei ruoka menisi hukkaan?

  • Suunnittele. Ostoslista kauppaan mukaan ja käy kaupassa vain muutaman kerran viikossa.
  • Älä sorru hamstraamaan. Osta vain sen mitä tarvitset, vältä liian isoja pakkauskokoja.
  • Seuraa sesonkia. Käytä kauden raaka-aineita, käytä paljon juureksia varsinkin talvella.
  • Kevennä kasviksilla. Lisää kalenteriisi ainakin yksi kasvisruokapäiviä viikossa.
  • Haistele ja maistele! Luota aisteihin, kun arvioit elintarvikkeiden käyttökelpoisuutta – nahistunut vihannes tai parasta ennen -päiväyksen ohittanut rahka voi hyvinkin olla vielä käyttökelpoinen.

Ruoanvalmistaminen ja etenkin sen nauttiminen on ILO! Hyödynnä erinomaista reseptihakua Saa syödä.fi -sivustolta. Syötä hakusanoiksi vähintään kaksi kaapista löytyvä raaka-ainetta, niin saat ehdotuksia resepteistä. Siirry etsimään reseptejä >>

Katso myös energiansäästöviikon ruokalista ja valitse hyvää purtavaa!

Perjantain vinkki


Vesipedot kuriin

Riittääkö pariminuuttinen vai jäätkö lotraamaan? Vedenkäyttöön ja etenkin sen lämmittämiseen kannattaa nyt uhrata pari ajatusta. 20 minuutin päivittäinen suihkuttelu kuluttaa 88 000 litraa vettä ja maksaa noin 600 € vuodessa. Kolmihenkisessä perheessä esimerkiksi kahdesti viikossa lämpiävä sähkösauna kuluttaa energiaa alle 1000 kWh/v, mutta käyttöveden lämmitykseen hupenee peräti 3 500 kWh/v.


  1. Vaihda vettäsäästävät hanat ja suihkupäät. Käyttömukavuus ei kärsi, vaikka vedenkulutus pienenee.
  2. Korjauta vuotavat hanat ja wc-istuimet välittömästi.
  3. Tarkista vesivaraajan lämpötila ja säädä välille +55 ° - 60 °C. Jokainen aste lisää energiankulutusta noin 5 %.
  4. Sovi perheen kanssa fiksusta vedenkäytöstä. Puhdas vesi on arvokas luonnonvara.
  5. Uudisrakentamisen tai vesijohtoverkoston uusimisen yhteydessä kannattaa selvittää, voisiko huoneistokohtaiset vesimittarit asentaa kohtuullisin kustannuksin. Tutkimusten mukaan niiden avulla vedenkulutus vähentyy 15-20 prosenttia henkilöä kohden.

Lisää vinkkejä vedensäästöön kotona >>


Torstaivinkki

Ota 4 askelta IT- ja toimistolaitteiden energiansäästöön

Yksinkertaisilla sähkönsäästökeinoilla on saavutettavissa huipputulos:

1. HANKI energiatehokkaita laitteita.
2. KÄYTÄ virranhallinta-asetuksia tehokkaasti.
3. SAMMUTA laite, kun et tarvitse sitä.
4. SEURAA noudatetaanko edellisiä ohjeita.

Katse IT-laitteiden hankintaan

Harkitut hankinnat luovat hyvän perustan energiatehokkuuden parantamiselle. Perusidea on yksinkertainen: hanki käyttötarvetta vastaava laite ja vältä ylivarustelua; valitse laite, jonka voi helposti sammuttaa ja jossa on hyvät virranhallintaominaisuudet. 

Työpaikoilla järkevistä hankinnoista on huima hyöty. Energiatehokkaammat IT-laitteet tuottavat vähemmän lämpöä, kestävät pidempään, aiheuttavat vähemmän ilmastointikuluja ja säästävät mahdollisesti jopa arvokasta toimitilaa.

Lue lisää IT-laitteiden hankinnasta täältä >>

Lue lisää joutsenmerkityistä tietokeneista täältä>>

Lue Joutsenmerkitty tuote on ympäristön kannalta hyvä >>

Uudistunut Topten-Suomi -palvelu ohjaa markkinoiden energiatehokkaimpien laitteiden luo, vaikka älypuhelimessa >>


Vinkki keskiviikolle


Millä pientalo kannattaa lämmittää?


Valitsenko patterit vai lattialämmityksen? Vesikiertoinen vai muu tapa?
Eri lämmitysmuotojen ominaisuuksista ja kustannuksista löydät monipuolista tietoa Energiatehokas koti -sivustolta >>

Sivustolta löydät myös muuta perustietoa pientalojen energiatehokkuuteen vaikuttavista asioista.
Oma talo on iso investointi, joka vaikuttaa pitkään perheen talouteen ja viihtymiseen. Siksi talosta kannattaa tehdä energiaa säästävä matalaenergiatalo, jossa on hyvä sisäilma.
Aloita sivustoon tutustuminen Perustietoa-osiosta!

Miten vertailla eri lämmitysjärjestelmiä?

Oletko valitsemassa lämmitysjärjestelmää uuteen taloon? Oletko kiinnostunut lämmitysmuodon vaihtamisesta?
Mikä lämmitysmuoto on kannattavin 20 vuoden jaksolla?

Lämmitysmuodon valinta on yksi uuden pientalon rakentajan suurista valinnoista. Valinta riippuu monesta tekijästä kuten mm. talon asukkaista, saatavilla olevista lämmönlähteistä sekä hankinta- ja käyttökustannuksista. Motivan julkaisema lämmitysvaihtoehtojen vertailulaskuri antaa mahdollisuuden vertailla kannattavia vaihtoehtoja niin uudis- kuin olemassa olevassa omakotitalossa.

Lämmitysmuotojen vertailulaskuri >>

Tiistaivinkki


Mitä isompi hankinta, sitä tarkempi harkinta!

Tekemällä kestäviä kulutusvalintoja jokainen voi pienentää omaa hiilijalanjälkeään. Suurimmat ympäristövaikutukset kertyvät asumisesta, ruoasta ja autonkäytöstä – arkisia asioita kaikki. Jokaisella osto- ja hankintapäätöksellä on välittömiä tai välillisiä energia- ja ympäristövaikutuksia.

Jos lämmitystapamuutos on ajankohtainen, selvitä mahdollisuutesi uusiutuvan energian käyttöön. Hyvä apu on energianeuvonnan lämmitysvertailu.

Energiamerkintä on jo lähes tusinalla kodinkoneella ja laitteella. Kun olet menossa ostoksille, mieti ennakkoon, minkälaisen laitteen oikeasti tarvitset – älä hanki liian tehokasta tai suurta vain varmuuden vuoksi. Tutki energiamerkintä, sillä se antaa tärkeää suorituskykyyn ja energiankulutukseen liittyvää tietoa! Lisätietoa energiamerkinnästä saat täältä.

Joutsenmerkki auttaa valitsemaan ympäristön kannalta hyviä tuotteita ja palveluja, ja se huomioi ympäristövaikutukset tuotteen koko elinkaaren ajalta. Voit majoittua Joutsenmerkittyyn hotelliin, pyyhkäistä suun Joutsen-servettiin ja puhdistaa kodin ympäristömerkityllä pesuaineilla. Hae tuotteita, palveluja ja tuoteryhmiä täältä.

Kun tarvitset neuvoja tai apua oman energiankäyttösi tehostamiseen, starttaa kuluttajien energianeuvonnan portaalista. Se tietää ja opastaa luotettavan tiedon lähteille - ja voit myös jättää oman kysymyksesi asiantuntijan vastattavaksi! Siirry eneuvonta.fi-sivulle tästä.

Työpaikan hankinnoilla on väliä

Ympäristönäkökohtien ottaminen mukaan hankintoihin auttaa säästämään sekä energiaa että ympäristöä.

Julkinen sektori hankkii tavaroita ja palveluja vuosittain noin 30 miljardilla eurolla. Hyvän hankinnan tuntee siitä, että se on onnistunut: säästyy rahaa, energiaa ja materiaaleja eikä ympäristö kuormitu.

Hyvä hankinta ei ole mahdoton ajatus, vaan täyttä totta. Kaupunkien ja kuntien hankkijoita auttavat Motivan Hankintapalvelun asiantuntijat toimistoaikana sähköpostilla hankintapalvelu@motiva.fi tai numerosta 0424 281 246. Help Desk -neuvontapalvelu on maksuton.

Hankintapalvelu myös verkottaa hankkijoita niin kotimaassa (Ekohankintaverkosto) kuin kansainvälisestikin (BalticGPP).

Tuotteiden ja palveluiden ympäristöominaisuuksien vertailu on vaikeaa. Tietoa, kokemuksia ja hyviä ideoita on jaossa Ympäristömerkinnän Vihreät valinnat -hankintaverkostossa, jossa tavoitteena on hankintojen kehittäminen kestävämpään suuntaan. Tutustu verkostoon täällä >>

Motivan Hankintapalvelu etsii jälleen kestävien julkisten hankintojen edelläkävijöitä. Viime vuonna palkittiin Vantaa kaupunki ja Helsingin seudun liikenne (HSL). Kerro teidän hankintaonnistumisestanne tai ehdota palkinnon arvoista yhteisöä. Lue lisää >>

Maanantain vinkki


Uutta valoa elämään

Valaistus muuttuu energiatehokkaammaksi uusien, energiatehokkaampien lamppujen myötä. Led-lamppuihin vaihtaminen on järkevää ja kalliimmasta hankintahinnasta huolimatta myös kannattavaa. Pitkä käyttöikä ja hyvin pieni sähkönkulutus säästävät selvää rahaa: esimerkiksi vaihtamalla kymmenen halogeenispottia ledeiksi voit säästää kymmenessä vuodessa jopa 500 euroa.

Kaipaatko apua lampunvaihtoon? Lampputiedon uudistettu Lampunvalintakone suosittelee lamput valaisimen tyypin, ominaisuuksien ja käyttöpaikan perusteella. Vertailutietoa energiatehokkaista lampuista löytyy PremiumLight-hankkeen siuvuilta.

Valaistus on merkittävä tekijä myös monen yrityksen ja kunnan sähkölaskussa. Energiatehokkaat valaisinratkaisut, tarpeenmukainen käyttö ja turhan valaistuksen vähentäminen tuottavat tarvittavia säästöjä monessa kohteessa. 
Motiva Oy • PL 489, 00101 HELSINKI • Puhelin 09 6122 5000 • WWW.MOTIVA.FI • Copyright Motiva Oy

Ympäristömerkki


Poutapilvi web design - P4